Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
Den kylslagna och trycksatta koldioxiden som produceras på Filbornaverket förvaras i stora tankar på anläggningen. Slutdestinationerna för koldioxiden ligger inte i Sverige, utan kan vara antingen på land (Onshore), till exempel i Danmark, eller ute till havs (Offshore), som i Nordsjön. För att nå dessa slutdestinationer måste koldioxiden transporteras över land och/eller vatten.
Transporten av koldioxid kan ske på flera olika sätt, inklusive lastbilar, rörledningar, tåg eller båtar. Oavsett vilket transportsätt som används, är koldioxiden kyld och trycksatt för att hålla den i flytande form. Detta underlättar transporten och säkerställer att koldioxiden når sitt mål på ett säkert och effektivt sätt.
Eftersom vi inte har en järnväg i omedelbar närhet av Filbornaverket, måste koldioxiden först transporteras med lastbil eller genom en rörledning. Transporten från Filbornaverket till slutlagret kan involvera flera olika transportled, inklusive överväganden om land- och sjötransport.
I framtiden kan vi se en spännande utveckling inom transport av koldioxid. Ett framtida scenario innebär att Sverige kan ha ett rörledningssystem för koldioxid, liknande det gasnät som vi har idag. Ett sådant rörledningssystem skulle kunna transportera koldioxid från flera koldioxidavskiljningsanläggningar till antingen ett slutlager eller ett mellanlager. Ett mellanlager är en plats där koldioxiden temporärt förvaras innan den transporteras vidare till sitt slutliga bestämmelseort.
Genom att implementera ett rörledningssystem skulle transporten av koldioxid kunna bli mer effektiv och hållbar i framtiden. Det skulle minska behovet av att använda lastbilar och andra transportsätt, samtidigt som det möjliggör en smidigare överföring av koldioxid till dess önskade destinationer. Det här är en spännande möjlighet som kan bidra till att forma framtiden för koldioxidtransporter på Filbornaverket och bortom det.
Vill du veta mer? Vi fördjupar oss i allt från hur förbränningen av restavfallet funkar, till hur koldioxiden lagras när den är avskiljd. Läs mer om hur vår CCS-process på Filborna verket ska se ut, steg för steg.
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00