Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
Slutlagring av koldioxid är en avgörande process för att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären. Denna process kan endast utföras på platser där berggrunden har rätt sammansättning för att reagera med koldioxiden. Det kan vara på land eller ute till havs. Beroende på berggrunden kan det även vara nödvändigt att ha en akvifär. En akvifär fungerar som en naturlig underjordisk vattentank och består av poröst stenigt eller sandigt material som kan lagra vatten. Vatten samlas i dessa underjordiska lagringsområden när det regnar eller när vi pumpar vatten ner i marken. För att säkerställa att koldioxiden har rätt tryck måste akvifären vara på minst 800 meter djup. Vissa lagringsplatser har akvifärer som ligger ännu djupare, mer än 2500 meter under markytan eller havsbotten.
Den flytande koldioxiden pumpas ner till akvifären eller in i berggrunden, där den blandas med vatten och omvandlas till kolsyrat vatten. Detta kolsyrade vatten reagerar med berggrunden och börjar bilda stabila karbonater, som är en form av mineral. Karbonaterna är fast material, liknande marmor, och när de har bildats, utgör de en permanent och säker lagring för koldioxid. Tiden det tar för karbonaterna att bildas varierar beroende på typen av berggrund och kan vara så kort som 2 år på vissa platser, medan det kan ta längre tid på andra platser.
När koldioxid slutlagras, omvandlas den över tid till karbonater, som är en typ av mineral som liknar marmor.
Koldioxid är inte farlig för människor i normala mängder. Vi andas in syre och andas ut koldioxid, och det finns naturligt förekommande i luften omkring oss. När vi lagrar stora mängder koldioxid, som i lagringstankar, görs detta under säkra och kontrollerade förhållanden. Om det skulle uppstå ett läckage, kommer koldioxiden att avdunsta i atmosfären och blir ofarlig. Dock bör man inte vistas i omedelbar närhet till läckaget tills koldioxiden har avdunstat eftersom syret i området minskar och det kan vara farligt.
Noga riskanalyser genomförs för att utvärdera konsekvenserna av eventuella läckage och vidta åtgärder för att minimera risken för läckage.
SGU (Sveriges geologiska undersökning) har fått i uppdrag av regeringen att utreda om det finns lämpliga platser i Sverige för slutlagring av koldioxid. De två platser som anses ha störst potential i Sverige är i sydöstra Östersjön och sydvästra Skåne, men för närvarande finns det ingen tillgänglig plats för slutlagring. En utredning om detta pågår och kommer att rapporteras till regeringen i mars 2026. Du kan läsa mer om detta på SGU:s webbplats.
Vill du veta mer? Vi fördjupar oss i allt från hur förbränningen av restavfallet funkar, till hur koldioxiden lagras när den är avskiljd. Läs mer om hur vår CCS-process på Filborna verket ska se ut, steg för steg.
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00