Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
För att bromsa klimatförändringarna räcker det inte att bara minska utsläppen, vi måste också minska mängden koldioxid som redan finns i atmosfären. Därför används så kallad CCS-teknik (Carbon Capture and Storage), där koldioxiden först fångas in, sedan förvandlas till vätska och slutligen pumpas djupt ner i berggrunden under havsbottnen – där den lagras permanent.
För att lagringen ska vara säker krävs rätt geologiska förhållanden. Under havsbottnen i Nordsjön finns just en sådan plats: porös sandsten långt ner i berggrunden, omgiven av täta lager som fungerar som ett naturligt lock. När koldioxiden pumpas ner fyller den ut porerna i berget, blandas med saltvatten och börjar långsamt omvandlas till stenliknande mineraler. Den processen gör lagringen både stabil och permanent – koldioxiden kan helt enkelt inte ta sig upp igen.
För att kunna erbjuda klimatneutral fjärrvärme och negativa utsläpp har Öresundskraft tecknat ett intentionsavtal med danska INEOS Energy, inom ramen för det internationella samarbetet Project Greensand. Avtalet gäller lagring av cirka 210 000 ton koldioxid per år, med start 2028.
Koldioxiden ska fångas in vid vår fjärrvärmeanläggning Filbornaverket i Helsingborg. Efter att den kylts ner och trycksatts till flytande form, transporteras den via lastbil, tåg och båt till ett mellanlager i Esbjerg, Danmark. Därifrån förs den vidare ut till lagringsplatsen i den danska delen av Nordsjön, där den pumpas ner till cirka 1 800 meters djup – samma plats där olja och gas tidigare lagrats i miljoner år.
Vi är fortfarande tidigt i processen, men samarbetet med INEOS är ett viktigt steg på vägen mot en komplett CCS-lösning. Och det visar på något större: att internationellt samarbete är helt avgörande om vi ska lyckas nå våra klimatmål – över gränserna, tillsammans.
Koldioxid är inte farlig för människor i normala mängder. Vi andas in syre och andas ut koldioxid, och det finns naturligt förekommande i luften omkring oss. När vi lagrar stora mängder koldioxid, som i lagringstankar, görs detta under säkra och kontrollerade förhållanden. Om det skulle uppstå ett läckage, kommer koldioxiden att avdunsta i atmosfären och blir ofarlig. Dock bör man inte vistas i omedelbar närhet till läckaget tills koldioxiden har avdunstat eftersom syret i området minskar och det kan vara farligt.
Noga riskanalyser genomförs för att utvärdera konsekvenserna av eventuella läckage och vidta åtgärder för att minimera risken för läckage.
SGU (Sveriges geologiska undersökning) har fått i uppdrag av regeringen att utreda om det finns lämpliga platser i Sverige för slutlagring av koldioxid. De två platser som anses ha störst potential i Sverige är i sydöstra Östersjön och sydvästra Skåne, men för närvarande finns det ingen tillgänglig plats för slutlagring. En utredning om detta pågår och kommer att rapporteras till regeringen i mars 2026. Du kan läsa mer om detta på SGU:s webbplats.
Vill du veta mer? Vi fördjupar oss i allt från hur förbränningen av restavfallet funkar, till hur koldioxiden lagras när den är avskiljd. Läs mer om hur vår CCS-process på Filborna verket ska se ut, steg för steg.
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00