Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
08 mars 2025
Helsingborg har höga klimatambitioner och siktar på att bli klimatneutralt till 2030. För att lyckas krävs nya lösningar – och en av de viktigaste är CCS på Filbornaverket. Men vad är CCS egentligen, och varför spelar det en så stor roll för både klimatet och fjärrvärmen i Helsingborg?
CCS står för Carbon Capture and Storage, vilket betyder koldioxidinfångning och lagring. På Filbornaverket bränns restavfall – sopor som inte kan återvinnas – för att producera fjärrvärme och el till Helsingborgs invånare och företag. Men när vi bränner avfall släpps koldioxid ut i luften.
En CCS-lösning på Filbornaverket gör så att vi kan fånga in koldioxiden innan den släpps ut för att sedan transportera och lagrar den djupt nere i berggrunden, där den omvandlas till sten och blir kvar för alltid. På så sätt minskar vi utsläppen rejält och bidrar till ett bättre klimat.
Alla koldioxidutsläpp är inte likadana. På Filbornaverket släpper vi ut två typer av koldioxid:
Så vad betyder det i praktiken? Jo, fossil koldioxid ökar mängden koldioxid i atmosfären, medan biogen koldioxid kan fångas upp och lagras för att faktiskt minska den. Om vi uttrycker det på ett annat sätt - vi ska fånga in både fossil- och biogen koldioxid. Men när vi fångar in fossil så minskar vi utsläppen, när vi fångar in den biogena så tar vi bort befintlig koldioxid ur atmosfären.
När vi fångar in och lagrar biogen koldioxid från papper och trä, förhindrar vi att den återgår till kretsloppet. Det innebär att den totala mängden koldioxid i luften minskar. Vi har skapat något som kallas för negativa utsläpp, vilket alltså är positivt för klimatet.
Filbornaverket släpper ut ungefär 200 000 ton koldioxid varje år – ungefär hälften är fossil och hälften är biogen. Med CCS kan vi:
Det betyder att Helsingborgs klimatpåverkan minskar kraftigt, samtidigt som vi ser till att fjärrvärmen fortsätter vara en hållbar och prisvärd energikälla.
EU kräver att Filbornaverket är klimatneutralt senast 2039. Men det är inte bara Filbornaverket som omfattas – företag och industrier i hela EU måste anpassa sig till dessa regler.
Dessutom blir utsläppsrätter dyrare och färre för varje år. Det betyder att det hela tiden blir dyrare att släppa ut koldioxid fram till 2039. Om vi inte investerar i CCS nu skulle vi behöva bygga om hela anläggningen för att enbart använda biobränsle, en lösning som skulle bli väldigt dyr och leda till kraftigt ökade fjärrvärmekostnader.
Med CCS kan vi istället:
Företag och organisationer som skickar sitt plastavfall till oss kan vara säkra på att det hanteras utan att skapa nya utsläpp. Dessutom kan de köpa negativa utsläpp, vilket betyder att vi tar bort koldioxid ur atmosfären åt dem. Det hjälper dem att kompensera för utsläpp de själva inte kan bli av med och komma närmare sina klimatmål.
Sammanfattning – därför är CCS viktigt för Helsingborg
Med andra ord – CCS är en viktig pusselbit för ett klimatneutralt Helsingborg 2030 och en hållbar framtid!
Vill du veta mer? Se våra filmer om CCS här.
Skribent: Daniel Nüüd
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00