Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
20 mars 2025
Om vi ska minska utsläppen av koldioxid måste det kosta att släppa ut. Det är tanken bakom EU:s system för utsläppsrätter (EU ETS), ett av de viktigaste verktygen för att driva på klimatomställningen i Europa. Men hur funkar det egentligen, vilka företag omfattas – och varför spelar det roll för fjärrvärmen i Helsingborg?
EU:s mål är att minska sina utsläpp med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. För att nå dit måste utsläppen från industrier och energiproduktion ner kraftigt – och utsläppshandeln är ett av sätten att styra den utvecklingen.
Systemet fungerar så här:
✔ Företag som släpper ut koldioxid måste köpa utsläppsrätter, där varje rättighet motsvarar tillstånd att släppa ut ett ton koldioxid.
✔ Antalet utsläppsrätter minskar varje år, vilket gör dem både dyrare och svårare att få tag på – och därmed blir det allt kostsammare att släppa ut.
✔ Ju dyrare det blir att släppa ut, desto större ekonomisk press på företag att minska sina utsläpp snabbare.
EU ETS gäller för de branscher som släpper ut mest koldioxid, bland annat:
Industrier som stål-, cement- och kemikalieproduktion.
Energibolag som producerar el och fjärrvärme.
Flygbolag och sjöfart (som nyligen inkluderats i systemet).
Företag inom dessa sektorer måste ha utsläppsrätter för att få släppa ut koldioxid. Om de inte kan minska sina utsläpp snabbt nog blir de tvungna att betala mer och mer.
För att Filbornaverket ska kunna fortsätta producera fjärrvärme och el måste vi hitta en lösning som gör verksamheten fossilfri. Det finns i teorin två alternativ – men i praktiken bara ett.
Att bygga om Filbornaverket för att enbart drivas med biobränslen är teoretiskt möjligt, men inte realistiskt. Det skulle vara en dyr process som förändrar fjärrvärmeaffären till det sämre och höjer kostnaderna för kunderna. Dessutom har vi fortfarande avfall som måste hanteras – att sluta förbränna det löser inte problemet, utan skapar ett nytt.
Därför är CCS (Carbon Capture and Storage) den enda hållbara lösningen. Genom att fånga in och lagra koldioxiden kan vi fortsätta producera prisvärd, hållbar och konkurrenskraftig fjärrvärme, utan att släppa ut koldioxid
EU:s utsläppsrätter finns för att snabba på omställningen. Företag och industrier som fortfarande släpper ut koldioxid måste antingen minska sina utsläpp eller betala ett allt högre pris – och efter 2039 är det helt stopp.
För Filbornaverket betyder det att vi måste bli fossilfria. CCS är den mest effektiva lösningen för att vi ska kunna fortsätta återvinna energi från restavfall och leverera hållbar, prisvärd fjärrvärme i Helsingborg – även i en framtid där utsläpp inte längre är ett alternativ.
Vill du veta mer? Se våra filmer om CCS här.
Skribent: Daniel Nüüd
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00