Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
26 juni 2024
Hela energimarknaden håller på att byggas om och det sker stora förändringar i sättet vi alla använder och producerar energi. För att vi ska kunna elektrifiera och fasa ut fossila bränslen behöver alla hänga med på resan. Många villaägare börjar till exempel få upp ögonen för stödtjänstemarknaden och andra smarta, nya lösningar. Men hur funkar det, hur kan det gynna dig som deltar och hur kan det stötta hela energisystemet? Vi förstår. Det kan vara en del att hänga med i. Här kommer några förklaringar att ha koll på.
Först och främst - att producera mer el och använda energin smartare är två av de avgörande pusselbitarna i energiomställningen. Och här kan alla bidra - oavsett om du är villaägare eller företagare. Kanske har du hört talas om att du med solceller och batteri kan vara med och bidra till elnätet och få betalt för att du deltar på stödjtjänstemarknaden? Låt oss reda ut några av begreppen.
1. Vad är effektbrist?
Om vi zoomar ut till ett samhällsperspektiv... Det börjar med hur vi ska kunna ha lagom mycket el i elnätet, vid varje given sekund, dygnet runt, året om. När många människor laddar elbilen, lagar mat eller tvättar samtidigt så krävs det högre eleffekt (kW) för att tillgodose efterfrågan på el under de timmarna på dygnet elanvändningen är som högst i landet. Och tvärt om när det produceras mycket el krävs det att den har någonstans att ta vägen och användas, alternativt lagras. Eleffekt är alltså den tillfälliga användningen av el och det är här det ibland blir brist, framför allt på topplasttimmar under årets kallaste och mörkaste månader.
Nationellt sett producerar vi faktiskt mer el (elenergi, kWh) än vad vi konsumerar i landet på ett år och så har det i princip alltid varit. Vi har alltså elöverskott (elenergiöverskott) i Sverige och ingen elbrist. Däremot har vi så kallad effektbrist vilket uppstår är det inte finns tillräckligt med elproduktion i elsystemet under en given stund.
2. Vad är en stödtjänst?
Stödtjänster är något som hjälper till att hantera omedelbara variationer i efterfrågan och tillgång på el på nätet. Detta är särskilt viktigt i ett system med mycket förnybar energi som sol och vind, som är oplanerbar elproduktion. Ibland sker oförutsedda saker i elnätet – alltså att det har producerats eller använts, mer eller mindre, el än vad prognosen sagt. Då behövs stödtjänster för att säkerställa balans, så att elnätet fungerar stabilt och pålitligt. Stödtjänster köps av Svenska Kraftnät på balansmarknaden.
Du som privatperson kan vara med på stödtjänstemarknaden genom att erbjuda en så kallad flexibel resurs, som till exempel ett batteri. Oftast behövs en så kallad aggregator som samlar ihop flera resurser så att de tillsammans uppnår minsta budstorlek. Här kan vi på Öresundskraft komma in i bilden och hjälpa dig!
3. Vad är Flexibilitet?
Elflexibilitet handlar om hur vi kan vara smarta med hur och när vi använder el i våra elektriska prylar. Det kan handla om att styra användningen med så kallade flexibla resurser, för att möta behov i resten av elnätet. På så sätt kan värden skapas, både för dig som kund, ekonomiskt, och för hela elsystemet, som får mer balans. En flexibel resurs kan vara en elbil, ett värmesystem eller ett batteri. När det gäller elbilen kan flexibilitet uppnås genom att du har en smart tjänst som laddar din elbil under tider när elbehovet i ditt område är lågt. Det kan också handla om att temperaturen hemma minskar under effekttoppar, eller att du har ett batteri som hoppar in och hjälper till med avlastning på elnätet. Genom att tillhandahålla dina flexibla resurser hemma kan du alltså både få ekonomisk ersättning och hjälpa till att balansera elnätet.
4. Vad är en effekttariff?
En effekttariff, eller effekttaxa, baseras på hur mycket effekt du använder vid olika tidpunkter. Detta innebär att du betalar en avgift till ditt elnätsbolag baserad på din högsta effektanvändning under en viss period. Detta uppmuntrar till att jämna ut förbrukningen och undvika höga effekttoppar, vilket kan bidra till att minska kostnaderna och avlasta elnätet.
Hur kan du påverka din effekttariff då? Jo, när du till exempel undviker att ladda timmarna med mest effekt i gång hemma i ditt hus kan du sänka din effekttariff. Genom att du har ett batteri som kan avlasta och bidra med att lagra din solelsproduktion kan du ha en backup och jämna ut dina effekttoppar.
Snyggt! Nu kan lite mer om hur du ska komma i gång och göra ditt hem mer energismart!
Vi vet att det kan vara mycket att sätta sig in i på en gång, men att installera solceller och ett batteri i din villa är riktigt bra första steg för att komma i gång med ett energismartare hem. Vi på Öresundskraft finns såklart här och hjälper dig hela vägen!
Till intresseanmälan
Skribent: Lovisa Lundström
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00