img

Miljötänk och teknikintresse fick Mattias och Josefine att skaffa solceller

"Roligast av allt är att man kan följa elproduktionen live via appen i mobilen..."


Mattias och Josefine kickade igång sin solcellsanläggning på huset i Ramlösa i september. Klimatet och intresset för teknik är de främsta anledningarna till att Mattias och Josefine valde solceller men så klart är ju ekonomin också en fördel.

"Det är enkelt att installera och solceller på taket höjer ju också husets värde så det är absolut en bra investering."

Nu har ni haft era solceller sedan september. Vi är ju så klart nyfikna, hur har det gått?

- Våra solceller har fungerat bra. När anläggningen anslöts i september så började den direkt producera elström. Soliga dagar blev det en rejäl produktion men även molniga dagar så har det blivit ett eltillskott, om än i lite lägre grad, säger Mattias.

- En dag i mitten av september fungerade solcellerna mellan ca halv sex på morgonen till åtta på kvällen så det ska bli roligt att se hur de fungerar en vanlig dag i juni nästa sommar. I övrigt har vi har inte behövt göra någonting utan har bara kunnat luta oss tillbaka och kunnat följa solelsproduktionen via en app i mobilen.

Mattias och Josefine är väl medvetna om att energisystemet håller på att förändras. De ser solceller som ett naturligt steg mot framtidens energiförsörjning och hade egentligen tänkt skaffa solceller redan för några år sedan.

- Solceller var egentligen ett naturligt nästa steg för oss efter att vi bytt ut vår gamla bil mot en ren elbil, säger Josefine.

- Vi funderade på att införskaffa solceller redan för ett par år sedan men eftersom taket på huset var gammalt så var det fördelaktigt att först byta ut det mot ett nytt. Solcellerna ska ju sitta där de sitter i åtminstone 25-30 års tid, kanske ännu längre. Mattias är dessutom intresserad av teknik och även om Vehicle to Grid-tekniken ännu inte är tillgänglig så tror han att det är något som mycket väl kommer att kunna komma inom de närmsta åren.

Mattias tillägger:

Solceller och elbil blir ett naturligt komplement till varandra, där solcellerna producerar energin och elbilen fungerar som batteri till huset under de mörka timmarna på dygnet.

Okej. Så solceller och solel i kombination med elbil kommer att bli en viktig framtidslösning för energibehovet, check på den! Finns det fler anledningar till varför ni valde att installera solel?

- För oss var klimatfrågan huvudskälet till att vi valde solceller. Som privatperson finns det faktiskt en hel del man kan göra själv för att bromsa klimatförändringarna, som till exempelvis att se över sin energilösning till boendet. Med solcellstödet, de senaste årens nedgång i pris på solceller och det faktum att elpriserna här nere i söder konstant ligger högre än i resten av landet, kan man räkna hem en solcellsinvestering på fler sätt nu än tidigare. Så det var helt enkelt dags nu för oss att skaffa solceller, säger Mattias.

Hur har reaktionen från grannar, vänner och familj varit då?

- I och med att vi är bland de första i området som har skaffat solceller så har det nog synts tydligt och det är nog få i området som har missat dem. När man har pratat i förbifarten med grannar så har diskussionerna snart kommit in på solceller och hur de fungerar, kostnad och liknande. Vänner och bekanta har varit nyfikna och till och med mina föräldrar har blivit intresserade av att skaffa solceller till sitt hus, efter att de fått höra av mig hur de fungerar, säger Mattias.

Josefine och Mattias valde Öresundskraft som leverantör för sin solcellsanläggning och tycker att samarbetet har fungerat bra.

- Eftersom vi är kunder till Öresundskraft så tänkte vi att det var enklast att de fick uppdraget att projektera och sätta upp vår anläggning, säger Josefine. Dessutom fick vi ett bättre försäljningspris på överskottselen från våra solceller och det kändes också tryggt att ha ett stort bolag som leverantör rent garantimässigt, om det skulle hända något med solcellerna framöver.

- Samarbetsmässigt så upplevde vi processen som väldigt smidigt, från den första kontakten där man fick prata med en säljare som räknade ut pris, solcellernas placering och beräknad årsproduktion till det att en elektriker kopplade in anläggningen. Den entreprenör som sedan kom och skötte själva uppsättningen av modulerna på taket upplevde vi som kunniga och svarade utförligt på alla frågor vi kom med. Det som nog kändes skönast med allt detta var att vi själva slapp ringa runt och leta solcellsfirmor och elektriker, allt sköttes av Öresundskraft.

Mattias fortsätter:

Anläggningen sköter sig själv och det är väldigt lite underhåll – man behöver inte ens tvätta solcellerna utan det sköter regnet om. Visst kan solceller ses av vissa som förfulande på ett hus men vi tycker det ser modernt ut. Det ger en signal på något sätt att vi går in i en ny tid där miljötänk prioriteras upp jämfört med andra värderingar. Vi får säga att vi är väldigt nöjda med resultatet.

Vad kul att höra! Det är naturligtvis jätteviktigt för oss. Vad har varit roligast nu så här efter installationen?

Roligast av allt är att man kan följa elproduktionen live via appen i mobilen och se hur mycket pengar och klimatpåverkan som sparas in varje dag, vecka, eller månad.

Till sist, har ni några råd eller tips till andra som kanske funderar på att köpa solceller?

- En bra sak man kan göra är att läsa på lite om vad solceller innebär och hur de fungerar, det finns många utmärkta sidor på nätet numera som förklarar tydligt och enkelt, säger Josefine.

- I övrigt är vårt tips nog att faktiskt köra och skaffa solceller om man nu gått och funderat på det ett tag, tillägger hon. Det är enkelt att installera och solceller på taket höjer ju också husets värde så det är absolut en bra investering.

Skribent: Daniel Nüüd
Gör vår solcellskalkyl!

Mattias och Josefine