Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
19 januari 2023
I HD:s artikel från den 5/11 frågar man sig varför hundratusentals platta tak på lagerbyggnader gapar tomma när storskaliga solcellsinstallationer skulle kunna förse oss med fossilfri el? Skåne skriker ju efter el, så var är solcellerna? Frågan är naturligtvis relevant. Vi skulle vilja förtydliga HD:s artikel en aning.
Sanningen är att vi naturligtvis vill koppla på alla, och det gör vi också, men processen är inte helt okomplicerad och det kan ta tid i vissa fall. Det finns helt enkelt hinder och utmaningar som gör att vi inte kan säga ja till storskaliga solcellsanläggningar utan utredning och eventuell utbyggnad/förstärkning av nätet, något vi gör för varje förfrågan. I en perfekt värld skulle vi vilja smälla upp den ena anläggningen efter den andra men det finns begränsningar att ta hänsyn till.
För det första måste det hela tiden, varje millisekund, råda balans mellan elproduktion och elkonsumtion i nätet. För mycket elproduktion kan skapa överbelastning i elnätet och varje individuell anslutning har sina unika förutsättningar och påverkan på nätet att ta hänsyn till. Större enskilda anslutningar orsakar större belastningar på elnätet och det är inte alltid nätet är dimensionerat för det. ”Så varför bygger ni inte ut nätet då?” Svaret är att det gör vi. Öresundskraft jobbar hela tiden med att förstärka och modernisera vårt nät i den mån och i den takt det går. Vår inställning är att alla kunder ska anslutas och det jobbar vi efter, samtidigt som vi ska kunna garantera en trygg och robust elförsörjning.
”Men detta kunde man väl ändå förutse. Varför har man inte redan byggt ut elnätet för att matcha behoven som finns idag och imorgon?” Här sätter ellagen stopp. Lagen säger att det måste finnas ett faktiskt behov för att vi ska få bygga ut/modernisera elnätet. Vi får alltså inte bygga på spekulation om framtiden.
Turordning är en annan faktor som påverkar processen för anslutning. Principiellt hanterar och prioriterar vi små och stora anläggningar på samma sätt - en större anläggning går alltså inte före en mindre.
Stadens klimat- och energiplan säger att 10 procent av elen som används 2035 ska komma från lokala solceller. Öresundskraft arbetar aktivt för att möjliggöra så att vi når solelsambitionen för 2035 men det finns en verklighet att ta hänsyn till. Öresundskraft kommer, efter bästa förmåga, fortsätta att driva samarbeten och utföra tjänster tillsammans med kunder som aktivt bidrar till vårt lokala elsystem.
Skribent: Daniel Nüüd
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00