Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
20 februari 2020
Funderar du på att installera solceller? Då tänker du helt rätt! I vår steg-för-steg-guide finns det mesta du behöver veta för en riktigt lyckad solcellsinstallation.
Är du nyfiken på en solcellsinstallation? Bra! Då är det läge för lite förarbete innan du börjar ringa runt till solcellsleverantörer. Känner du att du gärna vill prata med någon IRL som man säger, så hjälper vi dig så klart mer än gärna. Bara fyll i formuläret längst ner så kontaktar vi dig. Är du däremot en person som går igång på att samla information själv? Då kommer här några frågor som du med fördel kan googla loss på:
Även om de allra flesta tak faktisk lämpar sig så är ett tak i sydlig riktning, med en lutning på mellan 10 - 50 grader, optimalt för solceller. Med det sagt så funkar helt klart tak i både östlig och västlig riktning också. Vetter ditt tak mot norr rekommenderar vi däremot inte solceller eftersom paneler på norrtak kan innebära 40-50% mindre energiproduktion beroende på taklutning. Allt hopp behöver däremot inte vara ute. Du kanske kan installera din anläggning på ett närliggande tak, till exempel på garagetaket? Vad det gäller olika taktyper så installerar vi på de allra flesta utom halm- och eternittak.
Det korta och tråkiga svaret är att det beror på. Kontentan är att du behöver ha plats för en solcellsanläggning med kapacitet att producera den energi som motsvarar din årliga elanvändning. Denna frågan rekommenderar vi dig att ta direkt med installatör/leverantör. Vi hjälper dig gärna om du vill prata. Skicka in intresseanmälan genom formuläret längst ner så kontaktar vi dig.
Eftersom en solcellsanläggning håller ungefär 25-30 år, är det viktigt att du har koll på om och när ditt tak behöver renoveras eller bytas ut. Om det är hög tid att byta taket ändå rekommenderar vi dig att göra det i samband med att du installerar din solcellsanläggning.
Träd och andra byggnader kan skugga ditt tak och därför utgöra ett problem. Oftast går det däremot att fixa med hjälp av optimerare och rätt placering av solcellerna . Optimerare gör din anläggning betydligt mindre känslig för skugga. Dessutom har du med hjälp av optimerare möjlighet att övervaka och felsöka din solcellsanläggning på distans.
Det korta svaret är "förmodligen inte." Det lite längre svaret är "det beror på." Bygglov behövs om du:
Är du tveksam till om du behöver bygglov eller inte för dina solceller? Hör i så fall av dig till din kommun och kolla läget.
Det finns ju en hel del leverantörer att välja mellan så vi förstår att detta kan kännas som en djungel. Vilket företag ska man välja? Det finns ett par saker att kolla upp innan du slår slag i saken:
Vi på Öresundskraft arbetar tillsammans med Täta Tak, Varmitek och Glacell.
Så! Nu har du ett hum om vad dina solceller kommer att kosta och vilken leverantör du ska använda. Då är det dags att söka solcellsstöd. Solcellsstödet innebär att du får tillbaka 20% av den totala investeringskostnaden hos anläggningen. Solcellsinvesteringsstödet kan du söka hos Boverket eller hos Länsstyrelsen i länet där du bor.
När du har valt leverantör och accepterat offerten så är det dags för installation på det datum och den tid ni har kommit överens om. När solcellerna väl är på plats så dras kablar från själva anläggningen till växelriktaren. Igen, var noga med att detta arbetet görs av certifierad elektriker! Med våra installatörer tar själva installationen på en villa vanligtvis 1-3 dagar. Till Brf, industri eller större fastighet tar det normalt 3-7 dagar. Skenor har skruvats på, paneler har monterats och kablar har dragits. När installationen är klar skickar installatören en färdiganmälan till din nätägare (vi, om du bor i Öresundskrafts nätområde) och du får ett anläggnings-Id. Sen då? Nu kontaktar nätägaren dig och bokar tid för mätarbyte (om det behövs). Kom ihåg att din nätägare är skyldig att kostnadsfritt byta till en elmätare som registrerar både förbrukning och inmatning av el till elnätet. Var beredd på att du kanske får vänta 2 till 4 veckor innan fältpersonal kommer ut.
Det är viktigt att du har valt "rätt" elhandelsbolag om du planerar att sälja överskottet av din solel. Det betyder att du ska ha ett bra pris för elen du köper OCH det elöverskott du väljer att sälja. Kombinera ett bra pris på elen du köper med elen du säljer som solcellsanvändare så är du hemma alltså! I dagsläget erbjuder Öresundskraft spotpriset (ändras varje månad) plus 10 öre/kWh på ditt överskott.
Skribent: Daniel Nüüd
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00