Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
03 mars 2023
Filbornaverket har varit en viktig del av Helsingborgs energiförsörjning i hela tio år. Här har vi producerat el och värme samtidigt som det oanvändbara restavfallet kommit till bättre nytta. Så hur har det gått? Har Helsingborgarna fått valuta för pengarna?
Året var 2010 och Helsingborgs energi-behov ökade i takt med att staden växte. Västhamnsverket blev äldre och Helsingborgs restavfall skickades till andra kommuner för behandling. Efter att stadens politiker godkände Öresundskraft planer tog det tre år tills Europas modernaste kraftvärmeverk stod färdigt på NSR:s deponi i Helsingborg. Den 13 mars 2013, klippte dåvarande IT- och energiminister, Anna-Karin Hatt, bandet och Filbornaverket. som skulle komma att förse hushåll och företag med värme och el i många år framöver, var officiellt invigt.
På tio år har Filbornaverket omvandlat cirka 2 miljoner ton restavfall till värme och el, där ungefär en femtedel av avfallet kommer från utländska kunder. Alla kunder, både inhemska och utländska, betalar en avgift för det restavfall som bränns, vilken uppgår till cirka 140 miljoner kronor årligen. Och med åren har verket fått större muskler, så det ursprungliga tillståndet om 160 000 ton restavfall är idag utökat till 250 000 ton.
Samtidigt har såklart även energiproduktion ökat under åren. Från början var Filbornaverkets kapacitet 75 MW värme och el, men idag är den uppe i närmare 85 MW. Sedan starten har Filbornaverket producerat imponerande 1250 GWh el och 4500 GWh fjärrvärme totalt, vilket är tillräckligt för att driva hela Helsingborg under ett år och tillgodose stadens uppvärmningsbehov i 4,5 år.
Plast i restavfallet är och har varit ett dilemma för oss. När restavfallet förbränns ger plasten upphov till fossila utsläpp, vilket vi såklart vill få bort, men idag finns ingen riktigt bra lösning. Att avtalsmässigt förbjuda plast till Filbornaverket eller att sortera bort den skulle bara flytta problemet till någon annan. Och politiska åtgärder, till exempel beskattning av de aktörer som sätter plasten på marknaden, lyser med sin frånvaro.
Utsläppsfrågan har lett till nästa stora steg för Filbornaverket: ett intensivt förarbete pågår för att förse anläggningen med utrustning för att avskilja koldioxid. Tanken är att avskilja drygt 200 000 ton fossil och biogen koldioxid från rökgasen och att dels lagra koldioxiden under Nordsjöns botten, dels använda den för tillverkning av så kallat e-bränsle. I december 2022 beslutade Öresundskrafts styrelse att anslå 70 miljoner kronor till arbetet, med målet att kunna ta slutligt beslut under 2025. Om investeringen blir verklighet kan en anläggning stå klar runt 2027, en satsning på ungefär 2 miljarder.
Idag värms Helsingborg av restavfall, restvärme och spill. Några primära naturresurser behövs inte vilket gör den så kallade primärenergifaktorn låg och några fossila bränslen i form av olja, gas eller kol används inte överhuvudtaget. Vi är heller inte beroende av ett enstaka bränsle: restavfallet vid Filbornaverket, restvärmen från Kemira och träpelletsen vid Västhamnsverket kompletterar varandra. Dessutom kan värmen både kan exporteras och importeras via Landskrona och Lund - och fram växer bilden av ett energisystem som många andra städer i Europa bara kan drömma om. Hemligheten är förstås fjärrvärmen som med koldioxidinfångning nu ser ut att kunna bli koldioxidfri. Och med det sluts cirkeln och orden från invigningen den 13 mars 2013 håller än idag: Helsingborg har sannerligen fått valuta för pengarna.
Skribent: Lovisa Lundström & Göran Skoglund
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00