Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
04 juni 2018
Ellen Palm, Doktorand, Lunds Universitet
Det är skillnad på plast och plast. Eftersom vissa plaster innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen går de inte att återvinna. Det är den typen av plast vi bränner på Filbornaverket och genererar energi av. Gifterna fångar vi upp i rökgasreningen. Men plast i restavfallet är en företeelse vi helst vill slippa. När plasten eldas i våra förbränningsverk ger den utsläpp i form av fossil koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Även om det finns åtgärder för att minimera plast i restavfallet är en av de viktigaste insatserna en bra och noggrann sopsortering i hemmet. Många argumenterar att problemet med plaster inte kan lösas i avfallsledet utan att ansvaret bör ligga i design- och produktionsledet. Det har sporrat till en hel del spännande kreativa och innovativa lösningar i tillverkningsstadiet. Stärkelse och proteiner från vete har till exempel visat sig vara bra komponenter att tillverka plast av, likaså mjölkprotein. Dessutom finns det forskare som försöker göra plasten i sig biologiskt nedbrytbar.
Plaster är otippat spännande tycker vi och vi ville gräva oss djupare i ämnet. Turligt nog för oss hade Ellen Palm, doktorand i Miljö- och Energisystem vid Lunds Universitet, tid att svara på några frågor.
Min forskning handlar om att analysera plast ur ett hållbarhets- och systemperspektiv. Plaster är ofta ett bra material som leder till miljö- och hälsovinster för både individen och samhället, men att det tillverkas från fossila råvaror (olja) och att delar av materialet hamnar i naturen är problem som behöver adresseras. Vi fokuserar på vilka alternativa råvaror som är intressanta för en fossilfri plast och hur man kan förändra den politiska styrningen av plast.
I vår forskning undersöker vi framförallt hur plasten kan bli fossilfri, alltså hur plasten kan existera i en framtid utan utsläpp av koldioxid från olja. Idag används ca 8% av all olja till plasttillverkning och på så sätt bidrar plast till klimatförändringarna, och om vi ska nå nollutsläpp så måste alltså även plasten tillverkas av en förnybar kolkälla. Sen finns det andra stora utmaningar vad gäller nedskräpning, återvinning, etc.
Det händer väldigt mycket kring plast just nu, både vad gäller innovativa tekniska lösningar och ökad politisk styrning. Att plast idag till nästa 100% tillverkas av olja är som sagt en av de utmaningar vi står inför när det gäller omställning till ett fossilfritt samhälle. Det är sannolikt att vi kommer fortsätta vilja ha plast även om 40-50 år, men för att det ska vara hållbart måste bland annat råvaran vara förnybar. Ett alternativ är att använda kolet i koldioxid istället kolet i olja eller växter. Det kan låta långsökt och galet men det är en (teknisk) verklighet redan idag. Det kostar mer och kräver mer energi men i en fossilfri värld med begränsade resurser av biomassa och ett fortsatt behov av plast, kan koldioxid komma att bli en av många användbara råvaror.
Som privatperson tycker jag att det finns två saker att göra: återvinna den plast man konsumerar och förändra normen kring nedskräpning. Många hävdar att de aldrig skräpar ner men statistiken visar att nästan alla gör det. Det är ju väldigt svårt att förändra något som du inte ens tror att du gör. Så istället skulle du kunna påpeka andras nedskräpning. För att förverkliga det kan du sätt upp ett kvantifierbart mål, exempelvis: ”När jag står på busshållplatsen/perrongen ska jag varannan dag påpeka om någon skräpar ner”. Känns samtalet med en okänd människa obehagligt kan du istället plocka #ettskräpomdagen och sprida ditt budskap på sociala media.
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00