Starta BankID-appen på din mobil eller surfplatta och tryck på "Skanna QR-kod".
04 mars 2020
Vad har bostadsföreningarna Sirius, Capella och Vega gemensamt, förutom att alla ligger på Kopparmöllegatan i Helsingborg? Svaret är givetvis...solceller! Och inte nog med det, alla tre bostadsrättsföreningarna gick ihop och gjorde satsningen på solel tillsammans.
Vi satte oss ner och pratade med John Olsen från brf Vega och ordförande Lars Johansson från brf Sirius. Båda två är ordförande i sina respektive föreningar och tillsammans med Bent Kaad från brf Capella, är de initiativtagare till fastigheternas satsningar på solel. De här två eminenta herrarna hade en hel del kloka och spännande tankar att berätta om solceller och solenergi.
Ö: Ni har ju valt att investera i solceller till era fastigheter i Helsingborg, alltså Sirius, Capella och Vega. Vad fick er att ta det beslutet?
LJ: Att vara med och bidra till en miljöförbättring, samt att göra någonting som kan ge en peng tillbaka. Eftersom vi får så dålig ränta på banken så kan vi lika bra investera i någonting som ger mer. Vi kan ju säga att den räntehistoriken vi har nu, den har ju hjälpt oss att fatta ett beslut. Och eftersom vi nu dessutom får veta från Riksbanken att det kommer att se ut så här ett tag nu, med räntor långt under fem procent, så valde vi att investera i detta.
Ö: När du säger ger mer, vad menar du då?
LJ: Jag tänker att i det här fallet så tror jag att vi kan räkna med att den investeringen vi gör, om den kan ge åtta, tio procent per år i en pay off, så är det ju bra. Då har vi ju tjänat pengar plus att vi har gjort en miljöförbättring, och då är det ju bra. Det kan man väl säga är en utgångspunkt.
JO: Och jag kan lägga till att det är ett bra skydd mot framtida prisvariationer. Om elpriset skulle stiga kraftigt av någon anledning, ja då drabbas man inte lika hårt, eftersom man ju köper en mindre andel el än tidigare.
LJ: Vi betalade alltså i fjol ungefär 32 000 kr för elkostnaden för fastigheten. Jag tippar vi kan få tillbaka 15 000-18 000 kronor av det på ett år, men det vet vi inte än. Det enda vi kan vara säkra på det är ju att elkostnaden den styr vi inte över, alltså tariffhöjningarna, och den kan vi spara delvis själv genom solcellerna. Det är där vi är.
Ö: Hur väcktes intresset för solceller från första början?
LJ: För min del har jag följt det under ett antal år och sagt att det här bör vi titta på. Sen när Bent som är ordförande i Capella investerade i solceller till sin industrifastighet, så blev vi ännu mer kloka på att köra nu. Och sen är det ju bara att läsa tidningen så ser vi att det är ett stigande intresse i att investera solceller. Så då tänkte vi väl så här, att ska vi göra det är det bra att vara med från början innan man tar bort bidragen. Bidragen är ju faktiskt en faktor som vi räknar med. Det är ju ändå en besparing av investerat material.
JO: Bent hade kontakterna och hade gjort formulären. Så vår ingång blev väldigt enkel. En av oss tre var redan igång med det.
Ö: Vad säger hyresgästerna om investeringen i solceller?
JO: Vi redovisar ju produktionen på en skärm i entrén. Det är ju populärt bland människorna som bor här. De frågar ju liksom, "vad är nu det här?" och "hur mycket har vi gjort?" Det ger ju också en positiv grej, att skärmen sitter där.
LJ: Det var väl egentligen så att vi lade väl in det som en rätt viktig grej för att sälja in solcellerna till våra medlemmar i fastigheterna. De blir glada när de ser pelarna. Jag tror det är en rätt viktig grej, att visualisera så att alla kan se. Det är fräckt att alla kan läsa det här. Det är ju deras pengar också så det klart att de vill veta vad de får för pengarna.
Ö: Vad är värdet för hyresgästerna tror ni? Vad gjorde att alla var villiga att investera i solcellerna?
LJ: Det är ett symbolvärde snarare än ett pengavärde. Medlemmarna i föreningen är stolta. Vi sparar pengar men det viktiga är nog mer symbolhandlingen. Just att alla i föreningen känner att då är vi faktiskt med och bidrar till den globala miljön. Plus att det kostar ju oss ingenting, alltså vi sparar ju de facto på vår investering. JO: Sen ser jag det så här också att nu är vi med in i framtiden. Och detta kommer ju att utvecklas också med till exempel att elbilarnas batterier kan vara inne och jobba på nätet ihop med huset. Så jag ser detta som ett första steg och som en del i ett helhetstänk.
Ö: Hur har ni räknat på pay-back-tiden? När ser ni att investeringen i solceller börjar återbetala sig?
JO: Det är ju många som ställer den här klassiska frågan "vad är pay-back-tiden?" Då säger jag så här att vi räknar inte med någon pay-back-tid. Vi tänker att pengar på banken ger ingen ränta, investerar vi däremot i solceller så får vi ju bättre ränta än hos bankerna direkt. Du är med i tanken?
Ö: Absolut! Alltså att investera i solceller är bättre än räntan du får på pengarna på banken.
LJ: Betydligt bättre än ränta på banken! Plus det är ett miljötänk.
Ö: Solcellsbranschen utvecklas ju också, som alla andra branscher. Hur ser ni på att vissa väntar med att investera i solceller med motiveringen att det snart blir ännu bättre? Det var aldrig något ni kände, att ni ville vänta?
LJ: Det kommer att hända mycket på detta här. Men man kan ju inte hur länge som helst. Jag menar allting blir ju bättre. Nu har vi valt detta och vi känner oss komfortabla med detta.
JO: Visst kommer det ju bättre solceller. Jag hörde om att nästa generations solceller talar man om 20 procent bättre per cell. Så det kan ju mycket väl bli så att vi är beredda att byta, eller så kan man ju komplettera så att man kan få på mer. Om infrastrukturen redan finns på taket så är det ju inte speciellt dyrt. Nä, man måste vara med.
Ö: Vad skulle ni vilja säga till andra brf:er eller fastighetsägare som är nyfikna på solceller?
LJ: Absolut så tycker jag att de ska överväga detta här. Framförallt om de sitter och har en kassa som de kan använda till en investering.
JO: Ja. För varje fastighet som kopplar in sig så är det ju ändå en liten förbättring för den globala miljön och för stans skull.
LJ: Det är ju relativt enkelt för oss. Om man då har en part som Öresundskraft som leder och sköter detta här så är det ju inget stort jobb för oss i styrelsen utan vi behöver ju bara fatta ett beslut.
JO: Sen vill jag säga att vi har ett bra samarbete med Öresundskraft. Vi har haft en del fnurror på vägen men det har Öresundskraft löst så vi kan lugnt säga att vi är nöjda med Öresundskraft.
Skribent: Daniel Nüüd
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00