Fjärrvärmeväxlaren –hjärtat i din anläggning!

Det är väldigt enkelt och bekvämt att ha fjärrvärme. Här har vi samlat lite matnyttig information och tips om din anläggning.

Hur funkar din fjärrvärmeväxlare?

Vi på Öresundskraft är superstolta över all den värdefulla kunskap och erfarenhet vi har samlat på oss under våra nästan 50 år av att producera, leverera och installera fjärrvärme. Och vi vill gärna dela med oss! Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna vi brukar få av våra användare kring just deras fjärrvärmeanläggning. Om du inte hittar just det svar du letar efter är du varmt välkommen att höra av dig!

Har jag rätt inställningar på min fjärrvärmeväxlare?
Fjärrvärmeväxlaren är centrat i din fjärrvärmeanläggning. Det är här värmen överförs från vårt fjärrvärmenät till ditt system!

För att du ska ha ett behagligt inomhusklimat bör din temperatur ligga på ca 21 grader eller något högre. Du justerar enkelt temperaturen genom att trycka på + och - i centralen. Tänk bara på att det är en viss fördröjning när värmen justeras, så höj eller sänk bara någon enstaka grad åt gången och låt det gärna gå 24h innan du justerar ytterligare. Kontrollera att termostaten på dina radiatorer, alltså element, är öppna, då funkar allt som det ska!

Vad ska jag göra om jag ska resa bort?
Du bör inte sänka temperaturen lägre än 15 grader. Ska du resa bort kan du justera graderna genom att sänka temperaturen, men behåll inställningen på komfortläget. Om du scrollar lite längre ner på den här sidan hittar du en film som beskriver det här närmare.

Bör jag göra något med min fjärrvärmeväxlare när vädret skiftar och det blir kallare eller varmare?
Nej. När du har hittat den inomhustemperatur du gillar behöver du faktiskt inte ändra någonting! Anläggningen är nämligen anpassad för att hålla jämn temperatur året om.

Jag har ingen värme i elementet men varmvattnet fungerar. Vad kan det bero på?
Oftast beror det på att trycket i ditt vattensystem är för lågt och att du måste fylla på. Tips! Är du osäker på hur det går till kan du kolla nästa stycke. Det kan också bero på att det är luft i fjärrvärmesystemet – och då behöver du lufta av dina element. Vilket du enkelt gör med en liten luftnyckel (som du hittar du i en bygghandel om du inte har någon). Problemet kan också bero på att termostatventilerna har slutat att fungera. Då behöver du kontakta med en VVS-firma för att få hjälp.

Hur fyller jag på trycket i mitt system?
Du ökar trycket systemet genom att vrida på påfyllningsventilen i din fjärrvärmecentral. Den kan sitta lite olika beroende på hur fjärrvärmeanläggningen ser ut. Trycket ska vara på ca 0,8-1,5 bar, beroende på hur högt ditt hus är. 1 bar funkar bra för ett hus som är 10 meter högt. Har du ett högre eller lägre hus kan du behöva höja eller sänka trycket. Man kan säga att trycket ska ligga på 0,1 bar per meter.

För hög värme trots lägsta temperaturen på elementet?
Om du upplever att du har för hög värme trots termostater är på lägsta på alla dina radiatorer kan du prova att sänka temperaturen på din fjärrvärmeväxlare.

Vattnet är grönt, varför?
Det är väldigt ovanligt, men om vattnet är grönt när du tappar varmvatten finns det ett läckage på din värmeväxlare. Grönt vatten är absolut inte farligt!

Vi tillsätter pyranin i fjärrvärmevattnet för att snabbt och enkelt kunna upptäcka och åtgärda eventuella läckage i ledningsnätet och fjärrvärmeanläggningen ute hos våra användare. Pyranin är ett helt ofarligt och livsmedelsklassat färgämne som inte påverkar miljön! Så du kommer (tyvärr?) inte börja lysa i mörkret om du tar en klunk.

Kontakta oss så fixar vi det till dig!

Är du mer nyfiken? Se vår film om hur fjärrvärmeväxlaren funkar!

Låt oss oss ta hand om din fjärrvärmeväxlare –skaffa serviceavtal!

Det är väldigt enkelt och bekvämt att ha fjärrvärme. Anläggningen sköter nästan sig själv och eftersom det inte finns en massa delar som kan gå sönder kommer den hålla riktigt länge om du tar hand om den

Felsök din fjärrvärmeanläggning

Misstänker du att du har fel på din fjärrvärmecentral? Här har du en enkel felsökningsguide. Tänk på att vara försiktig vid eventuella ingrepp –din anläggning har högt tryck och innehåller väldigt varmt vatten. Ring oss om du behöver hjälp!

Felsök din fjärrvärmeanläggning

Har du några frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta oss, vi vill gärna prata med dig!