img

Allt du behöver veta om att skaffa solcellsbatterier

Intresserad av att köpa solcellsbatteri?

Batteri till solceller, energilagring, batteribox - det är olika namn och benämningar på en väldigt cool och skalbar teknik som kan användas för energibalansering, alltså att spara solenergi och använda den vid ett senare tillfälle.

Hållbar energiproduktion är en superviktig förutsättning för att vi ska klara klimatutmaningarna!

Genom att använda din egenproducerade el på kvällen, eller vid de tidpunkter när det är en hög efterfrågan, hjälper du inte bara till att avlasta vårt gemensamma elnät med lokalt producerad och hållbar el, du minskar också ditt CO2-avtryck.

Hur funkar energilagring?

Solenergi från dina solceller lagras i ditt solcellsbatteri och omvandlas därifrån till el med hjälp av en hybridväxelriktare. Det är en speciell växelriktare som behövs för just den här omvandlingen. Det betyder att om du redan har en solcellsanläggning måste du tyvärr byta ut den växelriktare du redan har.

Borde jag köpa solcellsbatteri nu eller vänta?

Tja, ytterst handlar det kanske om vad som är viktigt för dig? Lönsamhet? Då kanske du ska vänta lite, för än så länge kostar solcellsbatterier ganska mycket och det är sannolikt att priserna kommer att sjunka så småningom. Är däremot klimatet, hållbarhet och/ eller ett CO2-netto noll avtryck över året viktigast för dig kan det här vara en investering som hjälper dig på vägen mot det målet.

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna med optimering och projektering.

Några bra anledningar till att skaffa solcellsbatteri

Bidra till den gröna omställningen!

Hjälp till att avlasta energinätet genom att ladda batteriet med solenergi och använd din egen lokalproducerade och hållbara el på kvällen när trycket på elnätet är som högst.

Ska du skaffa elbil?

Då kan det vara så att du kan behöva investera i en ny säkring eller kabel till ditt hus för att kunna mata ut tillräckligt med el för att kunna ladda din bil. I så fall kan det vara en idé att överväga att investera i ett batteri istället.

Inget strömavbrott

Även om de inte är supervanliga kan det ju vara skönt att veta att du slipper strömavbrott –med ett energilager har du ett eget backup-system!

Grönt rotavdrag

Just nu får privatpersoner som skaffar solcellbatteri en skattereduktion motsvarande 50% av kostnaden för arbete och material. Det som kan tala för en solcellsbatteri-satsning nu, är att vi av erfarenhet vet att denna typen av bidrag tenderar att bli mindre förmånliga och ibland försvinna helt över tid.

Våra produkter

img
img
img

Sungrow hybrid

  • Hybridväxelriktare med stöd för BYD
  • 10 års garanti
  • Backup-funktion vid nätbortfall
  • Styrning genom schemaläggning, peak shaving/effekttoppsklippning

Till produktblad

img
img
img
img
BYD solcellsbatterier
  • Litiumjon batteri –koboltfritt vilket innebär lägre miljöpåverkan
  • 10 års garanti
  • BYD är en världens största och ledande tillverkare av batterier

Till produktblad

Etik och moral

Ur etiska och miljömässiga perspektiv är solcellsbatteritillverkningen inte helt okomplicerad. De allra flesta batterier tillverkas utanför Europa där det är väldigt svårt att kontrollera produktionen. Eftersom solcellsbatterierna är så viktiga för att vi ska klara omställningen till en hållbar elproduktion gör vi löpande allt vi kan för att säkerställa att de solcellsbatterier du köper av oss är sjysst producerade.

Här kan du läsa mer om hur vi gör det