img

Allt du behöver veta om att skaffa solcellsbatterier

Funderar du på att skaffa solcellsbatteri?

Batteri till solceller, energilagring, batteribox - det är olika namn och benämningar på en väldigt cool och skalbar teknik som kan användas för energibalansering, alltså att spara solenergi och använda den vid ett senare tillfälle.

Hållbar energiproduktion är en superviktig förutsättning för att vi ska klara klimatutmaningarna!

Genom att använda din egenproducerade el på kvällen, eller vid de tidpunkter när det är en hög efterfrågan, kan du hjälpa till att avlasta vårt gemensamma elnät med din lokalt producerade och hållbara el, under vissa förutsättningar kan du också minska ditt CO2-avtryck.

Hur funkar energilagring?

Solenergi från dina solceller lagras i ditt solcellsbatteri och omvandlas därifrån till användbar el med hjälp av en hybridväxelriktare. Det är en speciell växelriktare som behövs för just den här omvandlingen. Det betyder att om du redan har en solcellsanläggning måste du tyvärr byta ut den växelriktare du redan har.

Borde jag köpa solcellsbatteri nu eller vänta?

Tja, ytterst handlar det kanske om vad som är viktigt för dig? Lönsamhet? Då kanske du ska vänta lite, för än så länge kostar solcellsbatterier ganska mycket och nyttorna som batterierna medför. Just nu finns det ett investeringsstöd, och det är sannolikt att priserna kommer att sjunka så småningom.

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna med optimering och projektering.

Några anledningar till att kanske skaffa solcellsbatteri

Ska du skaffa elbil?

Då kan det vara så att du kan behöva investera i en ny säkring eller kabel till ditt hus för att kunna mata ut tillräckligt med el för att kunna ladda din bil. I så fall kan det vara en idé att överväga att investera i ett batteri istället.

Grönt rotavdrag

Just nu får privatpersoner som skaffar solcellbatteri en skattereduktion motsvarande 50% av kostnaden för arbete och material. Det som kan tala för en solcellsbatteri-satsning nu, är att vi av erfarenhet vet att denna typen av bidrag tenderar att bli mindre förmånliga och ibland försvinna helt över tid.

Etik och moral

Ur etiska och miljömässiga perspektiv är solcellsbatteritillverkningen inte helt okomplicerad. De allra flesta batterier tillverkas utanför Europa där det är väldigt svårt att kontrollera produktionen.

Här kan du läsa mer om hur vi gör det

Våra produkter

img
img
img

Sungrow hybrid

  • Hybridväxelriktare med stöd för BYD
  • 10 års garanti
  • Backup-funktion vid nätbortfall
  • Styrning genom schemaläggning, peak shaving/effekttoppsklippning

Till produktblad

img
img
img
img
BYD solcellsbatterier
  • Litiumjon batteri –koboltfritt vilket innebär lägre miljöpåverkan
  • 10 års garanti
  • BYD är en världens största och ledande tillverkare av batterier

Till produktblad