img

Smidigt och prisvärt med solceller på villan tycker familjen Koudahl Wikstrand

Solceller är en del av framtiden, säger Frida Wikstrand

I mitten av juni gick familjen Koudahl Wikstrand i Malmö över till solel, producerad på taket till den egna villan. Huset är byggt 1927 och har tak i syd/sydostläge, vilket passar perfekt för solceller.

Frida Wikstrand berättar varför de valde att installera solceller:

– Det fanns många anledningar, och den första är miljön. Vi vill vara en del av framtiden och vara med och skapa elförsörjning till oss själva och Skåne. Vi har också köpt en elbil, och i det sammanhanget kändes det som en självklar helhetslösning att också skapa vår egen el på det mest hållbara sättet.

Koudahl Wikstrands är bland de första i bostadsområdet i Håkanstorp som har installerat solceller, och flera grannar som har gått förbi har gett tummen upp och ställt frågor. Solcellerna beställdes från oss på Öresundskraft eftersom vi kunde erbjuda en helentreprenad där installationen ingick.

– Det kändes som en väldigt smidig lösning för oss, för ingen av oss har tid eller ork att dra i en massa detaljer. Och priset låg bra när vi jämförde med andra vi känner som har skaffat solceller, säger Frida Wikstrand.

Saker att tänka på när du installerar solceller

Filip Wiqvist, som är produktansvarig för solceller, laddstolpar och batterier hos oss på Öresundskraft, tycker att det finns några punkter som är viktiga att tänka på när man funderar på att installera solceller:

– Det är en djungel för kunderna! Det finns paneler med olika wattantal, olika materialtyp, med och utan så kallade optimerare... Det första du ska tänka på är de unika förutsättningarna och behoven för dig. Vilken riktning har ditt tak? Har du elbil eller pool? Men vi har experter som stöttar kunderna och tar fram unika lösningar för förutsättningarna.

Titta också på skillnaderna på utrustning och garantier. Solcellspanelerna ska kunna sitta på taket i 30–50 år:

– Vi tror att det är bättre att lägga några kronor extra och få högre kvalitet än att välja ett budgetalternativ, säger Filip Wiqvist.

– Vi väljer därför att erbjuda produkter från kända och väletablerade leverantörer med attraktiva produktgarantier. Vi ger sedan fem års garanti på installationen av anläggningen så att det känns tryggt att installera via oss.

Jämföra offerter och avtal på solceller innan du väljer leverantör

Nästa råd är att "jämföra äpplen med äpplen". Titta på hur de olika offerterna har räknat: räknar man med att elpriset går upp eller ligger kvar på samma nivå kan återbetalningstiden skilja på flera år. Det kan även vara värt att utvärdera den partner som gett offerten – kommer installatören jag valt att finnas kvar i framtiden om jag behöver åberopa mina garantier, till exempel. Andra saker som är viktiga är om optimerare ingår eller ej. Det är en teknisk lösning som i grova drag gör att anläggningen optimeras utifrån förutsättningarna, något som kan vara bra om man till exempel har skuggor eller om taket vetter både mot väst och mot öst.

– Vi säljer teknik, men man får också se det som så att kunden efterfrågar grön el och vill vara självproducerande, och vår uppgift är att lösa det, säger Filip Wiqvist.

Frida Wikstrand är mycket nöjd med familjens satsning.

– Så fort solen skiner tittar jag i appen och tänker "Ooh! Nu sparar vi pengar", skrattar hon, men poängterar samtidigt att pengarna inte var det avgörande:

– Tanken var att vi har så många tak och behov av förnybar energi, så att tänka klimatsmart är det som varit vår drivkraft, snarare än pengarna. Att kunna använda vårt hus till att producera el är supercoolt!

Skribent: Sara Hansby Reis
Gör vår solcellskalkyl!

Familjen Koudal Wikstrand