img

Ännu grönare på en av Sveriges vackraste kyrkogårdar

– så gick det till när Svenska Kyrkan i Ängelholm skaffade sin första solcellsanläggning

“Investeringen blev bättre än jag tänkt, nu önskar jag att jag satsat större från början!” säger Mats Nilsson, fastighets- och kyrkogårdschef, Svenska Kyrkan i Ängelholm

Hej Mats! Vad kul att få komma hit och hälsa på, stort grattis till nomineringen för Sveriges vackraste kyrkogård.

Oh, men välkommen hit, så kul att ni kunde komma! Ja, vi har verkligen jobbat hårt hela gänget här så vi är väldigt stolta och glada.

Ni skaffade ju solceller via oss för ett år sen ungefär, kan inte du berätta lite om det?

Jo, vi hade ju tidigare direktverkande el i den här byggnaden vilket var heltokigt och ohållbart ur så många perspektiv. Vi har ett långtgående hållbarhetsfokus och engagemang för klimatet i vår organisation och vi vill göra allt vi kan för att bidra på det vis vi kan.

Eftersom vi har haft en lång och god relation med er på Öresundskraft var det naturligt att ta upp frågan om solceller med er. Efter en ganska kort diskussion kändes det helt rätt att gå vidare, ta steget och satsa.

Hur gick projekteringen och installationen till?

Det var en väldigt enkel process! Ni hjälpte först mig att utforma solcellsanläggningen baserat på våra behov. När det var klart kontaktades vi av Hamed som blev vår personliga projektledare. Han var verkligen kunnig och supertrevlig! Installationen flöt sen på utan några konstigheter och vi var jättenöjda. När solcellerna var på plats kom Hamed ut och hade en rejäl genomgång av hela systemet och hur allt fungerade. Effektivt sett genomfördes hela projektet faktiskt på bara några dagar.

Hur har det gått med allt då?

Faktiskt långt över förväntan, haha! Vi har ju till och med fått tillbaka pengar vilket känns lite overkligt men otroligt kul. Vi passade ju på att byta ut alla gamla glödlampor i hela huset till LED samtidigt som vi installerade solcellerna och vi ser verkligen tydliga resultat genom våra betydligt lägre elräkningar.

Både politikerna i vår egen organisation, våra medarbetare och de i allmänheten som känner till vår satsning är mycket positiva till vårt initiativ. Faktum är att många av mina kollegor i närområdet har hört av sig och bett om råd inför en egen satsning, några har till och med hunnit få upp sina egna anläggningar. Personligen tycker jag att det är otroligt positivt att fler får upp ögonen för den här typen av satsningar, vi måste göra det vi kan för vårt klimat.

Men du, hur ofta kollar du appen egentligen?

Haha! Det är faktiskt väldigt roligt att kolla produktionen i realtid, så det blir ganska ofta. Appen är ju även väldigt bra för andra ärenden, så den använder jag mycket. Men det är inte bara jag som tycker att det här är kul, alla våra medarbetare är väldigt teknikintresserade och vill gärna ha koll så jag ska fixa en platta till personalrummet så att alla kan kolla när de vill.

Jaha, är du färdig nu då?

Neeej, vi vill göra mycket mer! Vi har flera byggnader i vår församling som vi vill skaffa solceller till. Vi håller faktiskt just nu på att projektera vår allra största byggnad, Åvalla, som ligger i centrala Ängelholm. Det är en stor byggnad på 2300 kvm i tre våningar. Det blir ett mycket större projekt eftersom vi sannolikt kommer att behöva byta ut taket. Då är det riktigt skönt att ni på Öresundskraft kan hjälpa till med duktiga underleverantörer som sköter det åt oss också.

Och nu när jag vet hur enkelt det är och hur bra det funkar har jag faktiskt börjat titta på att låta er på Öresundskraft installera solceller åt mig där hemma också!

Vad skulle du vilja ge för tips till andra organisationer som funderar på solceller?

Bygg så stort du kan! Jag var lite försiktig och ville gärna kolla så att investeringen höll vad den lovade innan jag skaffade fler solceller och nu önskar jag faktiskt att jag investerat i fler från början. Det positiva är dock att det är ganska enkelt att lägga till och installera fler solceller till anläggningen i efterhand.