Högre elhandelspris ligger till grund
Den 1 juli 2022 höjs elnätsavgiften (pris på elöverföringen och inte abonnemangspriset). Ökningen from juli 2022 blir på 2 – 14 procent med stora variationer från kund till kund. Det är en ovälkommen ökning som beror på växande elhandelspriser i Europa, vilket medför kraftiga kostnadsökningar för så kallade nätförluster. Nätförluster innebär att en del av elen går förlorad vid överföringen i ledningarna och att vi som nätägare måste köpa in lite extra för att kunna leverera det vi lovat. Och när elpriset går upp, ja då ökar också förlustkostnaden. Ökningen ger endast kostnadstäckning gentemot Eons höjda överföringsavgifter och genererar ingen vinst till Öresundskraft. Se frågor och svar nedan för mer ingående information om elnätshöjningarna.
Här hittar du mer specifik prisinformation företag
Här hittar du mer specifik prisinformation privatperson villa
Här hittar du mer specifik prisinformation privatperson lägenhet
Vi höjer elnätsavgiften gentemot våra slutkunder för att täcka ökade kostnader från Eon. Det är högre elpriser i Europa, Sverige och elprisområde 4 just nu. Höga elpriser gör att Eon får ökade kostnader från Svenska Kraftnät (som äger regionnätet respektive stamnätet). Eon höjer därför sin överföringsavgift gentemot oss som lokalnätsägare.
Tyvärr är det så, ja. Eon och indirekt SVK höjer sina överföringsavgifter ytterligare gentemot oss lokalnätsägare. Det innebär beklagligt nog att vi ännu en gång måste höja avgiften gentemot våra slutkunder. Vi förstår att detta är frustrerande för våra kunder och vi kan bara beklaga.
Ja. Får vi minskade kostnader från Eon sänker vi absolut elnätsavgiften.
Det är priset i raden som heter elöverföring höjningarna gäller. Abonnemangskostnaderna påverkas alltså inte.
Svaret är nätförluster. När el transporteras genom nätet försvinner det alltid en viss mängd. Förenklat: Ska du få 100 enheter el som elnätskund måste 105 enheter el transporteras i nätet på grund av att fem försvinner på vägen. Eftersom marknadspriset på el har skenat betyder det att även Svenska Kraftnäts och Eons kostnader för nätförluster har ökat. Resultatet blir att SVK och Eon höjer sina kostnader gentemot oss och vi blir tvungna att höja elnätsavgiften gentemot er, våra slutkunder. Allting går tillbaka till de höga elhandelspriserna vi tyvärr ser för tillfället.
Höjningarna ser olika ut beroende på vilken typ av elnätskund man är: hur mycket effekt man använder, vilket avtal man har, hur stor förbrukning med mera.
Här hittar du mer specifik prisinformation företag
Här hittar du mer specifik prisinformation privatperson villa
Här hittar du mer specifik prisinformation privatperson lägenhet
Nej. Detta handlar enbart om täckning för ökade kostnader. Vi lägger inte till eller drar ifrån något.
Nej, det kan vi inte. Nätavgiften och eventuella höjningar regleras och godkänns av statens Energimarknadsinspektion (Ei). Kostnader för nätförluster bedöms av Ei som opåverkbara kostnader och får överföras direkt till kund.
Inte än. Men höjningarna ligger inom intäktsramen och kommer att granskas av Energimarknads-inspektionen (Ei). Kostnader för nätförluster bedöms av Ei som opåverkbara kostnader och får överföras direkt till kund.
Det är en rad olika omvärldsfaktorer som påverkar elpriset. Stigande bränslepriser i Europa, nedläggning av kärnkraft i Tyskland och Sverige, efterfrågan på kol och gas i Asien och väderberoende kraftproduktion är några. Givetvis pressar även Rysslands invasionskrig av Ukraina och västvärldens sanktioner upp elpriserna ytterligare just nu.
Vi tror att priset kommer att sjunka något under sommaren för att sedan stiga igen framåt hösten. Men utvecklingen är svårbedömd, skulle till exempel importen av gas från Ryssland till Tyskland störas kan det bli helt andra scenarier. Läs mer här.
Vi arbetar aktivt tillsammans med Effektkommissionen för att hitta olika lösningar på situationen vi befinner oss i. Mer planerbar elproduktion i södra Sverige skulle hjälpa.
Förenklat kan man säga så här. Vi har för lite planerad elproduktion i södra Sverige i förhållande till vår konsumtion. Till exempel har man inte kunnat bygga ut vindkraften i södra i Sverige i den utsträckning som hade behövts. Samtidigt är överföringskapaciteten ner till oss begränsad och det betyder att vi här nere blir beroende av import från Europa, där elpriset är högre. Du kan läsa mycket mer om priserna i vårt elområde här.
Hade man slopat elprisområdesindelningarna och räknat ut ett gemensamt pris för hela Sverige hade elhandelskostnaderna för oss här nere i söder varit lägre. Men det ligger på regeringsnivå och är inget Öresundskraft kan styra över. Vi jobbar för att få till mer planerbar produktion i vårt elprisområde.
Vi förstår att detta är en svår situation. Vi gör vad vi kan för att påverka situationen och ber gärna företagare att ställa krav på Svenska Kraftnät och våra politiker så att vi hittar en konstruktiv lösning på den situationen vi upplever just nu. Läs mer om vårt arbete här.
Nej, tyvärr. Situationen i Europa präglas av osäkerhet och många faktorer påverkar energipriset och därmed kostnadsbilden för alla aktörer i energibranschen.
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00